Oxfam Veurne - Nyakashambya Uganda

Nyakashambya primary school (Oeganda) 

De school werd in 1960 opgericht door een Anglicaanse kerk en in 1976 overgedragen aan de Oegandese overheid.  De resultaten voor de kinderen bleven echter beneden alle peil, mede door de onderfinanciering van de leerkrachten.

In 2014 startte een samenwerking met de  koffiecoöperatieve ACPCU met de aanleg van een koffieveld waarop kinderen op een biologische manier leren koffie telen. Door de verkoop van de koffiebonen aan de coöperatieve konden privéleerkachten aangetrokken worden en zo steeg het niveau van de opleiding.

In 2018 kwam Oxfam Wereldwinkel Veurne via de koffiecoöperatieve in contact met dit project. Zo verleenden we steun om de school volledig operationeel te maken en vooral jonge meisjes kansen op onderwijs te geven. 

Ondertussen bleef (door de goede resultaten van zowel de leerlingen individueel als de school ten opzichte van de omliggende scholen) het leerlingenaantal stijgen.  In 2022 waren er 721 kinderen ingeschreven (waarvan 369 meisjes) maar het probleem is vooral dat er meisjes van zeer ver komen en  vaak een “gevaarlijke” weg moeten afleggen voor ze op school aankomen. 

Daarom zou de school, in samenwerking met de koffiecoöperatieve en Oxfam Wereldwinkel Veurne nu heel graag een meisjesinternaat bouwen.  De plannen zijn door een Oegandees architectenkantoor opgemaakt en we zijn gestart met de nodige fondsenwerving. 

Wil jij graag meehelpen om jonge kinderen, en in het bijzonder meisjes, kansen op degelijk onderwijs en een mooiere toekomst te geven ?  Wij zouden jouw steun enorm waarderen. 

Oxfam Wereldwinkel Veurne vzw, Frank Vandooren, Astridlaan 52 8630 Veurne

projectnyakashambya.org – We have a dream!

Facebook : www.facebook.com/ProjectNyakashambya

 

Afbeeldingen