1 citroen voor iedereen – 1 zorgende behandeling voor iedereen
“1 citron pour tous – Un soin pour tous “
(1 citroen voor iedereen – 1 zorgende behandeling voor iedereen)
Een gezondheidscentrum gespecialiseerd in kinesitherapeutische behandelingen. Of met andere woorden, waarom er vandaag zoveel kinderen, jongeren en volwassenen geen fysiotherapeutische zorg krijgen.
In Mboro is er geen gespecialiseerd gezondheidscentrum voor de 30.000 inwoners. In 2010 ontdek ik het kleine stadje Mboro, gelegen tussen Dakar en St Louis ten noordwesten van Senegal.
In 2012 kom ik als vrijwilliger tweemaal per jaar werken in het christelijke dispensarium van Mboro. Daar geef ik massage en voetreflexologie.
Tijdens mijn praktijk heb ik geleidelijk aan gemerkt dat de kinesitherapeutische zorg drastisch te kort schiet aan de bevolking: mensen met een fysieke handicap zoals osteoarticulaire en neurologische aandoeningen, mensen met lichaamsgewichtproblemen, alsook mensen getroffen door een beroerte of een verkeersongeval, post-traumatische patiënten…
In geval van E.H.B.O wordt het slachtoffer opgenomen op 45km van Mboro, in de stad Thiès : een waarlijke strijd om er te geraken. De meeste slachtoffers organiseren een gezamenlijke taxi om naar Thiès te gaan en verliezen hoop omwille van de verplaatsingskost alsook de medische
consultatiekosten die vrij hoog liggen. Het is naar aanleiding van deze situatie dat mijn project ontstaan is: het bouwen en openen van een gezondheidscentrum gespecialiseerd in kinesitherapeutische behandelingen.
Om dit project te kunnen verwezenlijken, heeft de vereniging “Un Citron pour Tous” zich geassocieerd met “ASHAM”, een erkende vereniging voor gehandicapten in MBoro , beheerd door Mr Djouga Minette. Dankzij deze worden wij door de medische instanties en de gemeente erkend en gesteund. Het gemeenschappelijk doel van het project is de gezondheidsomstandigheden van
gehandicapte mensen en de kwetsbare bevolking te verbeteren door o.a. lagere kosten aan te rekenen voor de nodige zorg in geval van lichamelijke revalidatie :hetzij post- raumatische-,neurologische-, osteoarticulaire- of degeneratieve revalidatie. De verschillende technieken en therapieën die in het centrum beoefend gaan worden zijn: kinesitherapie, psychomotoriek, massagetherapie, voetreflexologie, homeopathie en fytotherapie.
Daarenboven komt ook nog:
• Het bezorgen van revalidatie medische apparatuur en een praktijkruimte voor de kinesitherapie
• De integratie van gehandicapte mensen in de structuur van het centrum (een bewaker, een poetshulp, een tuinman, onthaal, ...) • Het oprichten van een leef & gezondheidsprogramma om bewuster om te gaan met gezondheid
• Gezondheidszorg kunnen bieden in een dichtere omgeving
• Voermiddel bezorgen om gehandicapte kinderen en teenagers naar het gezondheidscentrum alsook de vlak bijliggende gespecialiseerde school te brengen.
• Het aantrekken van Belgische vrijwilligers die in hun medische wereld tijd willen maken en geven aan het project
De behoeftes van het dispensarium:
• Een waterput boren om het dispensarium en het huis van de bewaker te bevoorraden met water dat ook nodig is om de geplande werken te kunnen uitvoeren
• Het opbouwen en inrichten van de structuur van het dispensarium
• Het opbouwen en inrichten van de woonst van de bewaker (verplichte veiligheid nodig)
• Het inrichten van elke ruimte in het dispensarium (tafels,stoelen,kasten,…)
• Het volledige inrichten van de 30 m2 “revalidatieruimte”
• Het opbouwen van een beschermingsmuur rondom het dispensarium (ook hier als veiligheidsmaatregel)
• Het aankopen van een minibus voor het vervoer van gehandicapte kinderen en teenagers (van hun leefwoonst naar het dispensarium en naar de vlakbij liggende gespecialiseerde school)
• Het aankopen en plaatsen van zonnepanelen om het gebrekkig electriciteitssysteem te kunnen overhalen
• Financiële middelen gedurende het 1ste jaar van opstart om lonen van zorgenden, de bewaker, de tuinman, het onthaal …te kunnen betalen (de bedoeling is nadien “auto sufficiënt” te kunnen zijn)
Huidige situatie:
• Aankoop van goed gelegen stuk grond van 3256m2.
• Ondernemers werden aangesproken om bestekken voor te leggen ten opzichte van de te ondernemen werken.
Eén onder hen werd gekozen op basis van zijn ervaring in de bouw, zijn betrouwbaarheid en respect voor het opvolgen van de werf. Ook zijn bereidwilligheid om het project te willen verwezenlijken en het niet aanrekenen van de BTW was doorslaggevend.
• Ikzelf woon vlak bij het toekomstig project en zal dagelijks de werf kunnen volgen.
Vandaag heb ik jullie steun en hulp nodig, en hoop dat ik mag rekenen op uw
vrijgevigheid om dit mooi gezondheidscentrum te mogen bouwen.
Bij voorbaat een hartelijke DANK.