Sora


Sora is een organisatie van vrijwilligers met een hart voor Senegal, die zich inzet voor kwalitatieve gezondheidszorg en onderwijs in het broussedorp Daga-Youndoum Bambara.  
De ontwikkeling van het kind staat voorop in elk project dat Sora opstart in de regio.  
Om onze doelen te bereiken, organiseert Sora jaarlijks enkele fundraisingactiviteiten in België.  
Humanitair project in Daga-Youndoum Bambara.
Sora streeft in Senegal naar minder kinder- en moedersterfte en ijvert voor betaalbare gezondheidszorg, ook voor mensen uit afgelegen gebieden. 

Daarom realiseerde Sora de bouw en de werking van een lokaal ziekenhuis in het broussedorp Daga-Youndoum Bambara, op 37 km van de grootstad Kaolack. 
Daga-Youndoum Bambara dat ongeveer 1400 inwoners telt, is een landbouwdorp met schaarse voorzieningen. Om in de eerste plaats de hoge kinder- en moedersterfte in te dijken, is Sora er in 2006 gestart met de bouw van een ziekenhuis, Dioula Nana Dramé genoemd.  
Voor een efficiënte hulpverlening is het ziekenhuis uitgerust met een minimum aan medisch materiaal, stromend water en zonnepanelen. Momenteel kunnen vrouwen in het ziekenhuis terecht voor een bevalling, pre- en postnatale begeleiding en geboorteplanning. Verder kunnen inwoners van Daga en de naburige dorpen erheen voor vaccinatie, diagnose en basisbehandeling.  

De ziekenhuisapotheek voorziet de nodige medicatie. Het Ministerie van Volksgezondheid en Preventie heeft er vast en bezoldigd personeel tewerkgesteld. Tegen een kleine vergoeding krijgt zowel de ambulante, als de gehospitaliseerde patiënt de nodige zorg door een hoofdverpleegkundige, vroedvrouw en verantwoordelijke apotheek. Om te vermijden dat zieken met paard en kar vervoerd moeten worden, heeft Sora een tweedehands ziekenwagen beschikbaar gesteld. 
Anno 2020 merken we dat de gezondheidstoestand van de inwoners van Daga en omgeving opmerkelijk verbeterd is. Het sterftecijfer van kinderen en moeders tijdens/kort na de bevalling is zogoed als nihil.  

Sora wil de leer- en ontwikkelingskansen van kinderen verbeteren. 
De lagere school in het broussedorp Daga-Youndom Bambara bestaat al sinds 1957. Tussen 1957 en nu zijn er amper 2 lokalen bijgebouwd. De school wordt intensief gebruikt door 550 leerlingen, waarvan 400 van Daga-Youndoum Bambara zelf en 150 van de 12 naburige dorpen. In 2015 is Sora gestart met de renovatie van deze lagere school: schilderwerken binnen en buiten uitvoeren, vernieuwen van ramen en deuren, schoolbanken herstellen, educatieve muurschilderingen aanbrengen en installatie van een computerklas. In 2018 hebben we, gespreid over 3 jaar, de ommuring van de lagere school aangevat om de veiligheid en privacy van de schoolkinderen te garanderen.  
In 2020 staat Sora voor een nieuwe uitdaging:  de eerstesteenlegging  van een middelbare school in Daga-Youndoum. 
Nu moeten de kinderen van Daga en de omliggende broussedorpen per dag minimum 20 kilometer stappen om les te volgen in een middelbare school. Dat is te ver en vaak te gevaarlijk, waardoor veel ouders hun kinderen uit veiligheidsoverweging thuis houden na het beëindigen van de lagere school. Met de bouw van de middelbare school hopen we de ontwikkelingskansen van de jongeren in Daga-Youndoum aanzienlijk te verbeteren.De doelstellingen van Sora spruiten steeds voort uit de noden van de lokale bevolking. Overleg en een vlotte wederzijdse communicatie zijn hierbij van cruciaal belang. 
Sora laat de bouwwerken steeds uitvoeren door Senegalese arbeiders om zo bij te dragen aan een betere werkgelegenheid.  
Andere realisaties van SORA 
Sora verstuurt regelmatig een container met medisch materiaal naar Senegal, bestemd voor verschillende noodlijdende medische centra. 
Sora organiseerde meermaals een 'medische dag' in Daga: een  tiental artsen en verpleegkundigen, onderlegd in verschillende disciplines (geriatrie, pediatrie, cardiologie, oftalmologie, infectieziekten, stomatologie) uit Senegal doen een hele dag gratis consultaties en verstrekken zo nodig gratis medicatie aan de inwoners van Daga en de omliggende broussedorpen. 
Vrijwilligers en studenten uit het onderwijsveld en de ziekenhuiswereld kunnen bij Sora terecht voor een stage of vrijwilligerswerk. 

Inleefreis 
Voor wie van dichtbij wil kennismaken met het project van Sora  in Senegal, organiseert Sora jaarlijks een unieke inleefreis tijdens de paasvakantie. Wil je samen met ons het hartelijke en gastvrije Senegal ontdekken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 
Steun 
Ons project krijgt o.a. de steun van de provincie West-Vlaanderen. 
Zelf organiseren we jaarlijkse activiteiten t.v.v. ons project, met de hulp van veel vrijwilligers. 
We verwelkomen graag nieuwe gemotiveerde medewerkers die zich belangeloos willen inzetten voor ons goede doel. 
We zoeken bijkomende financiële middelen voor o.a. de dagelijkse werking en het onderhoud van het ziekenhuis, de aankoop van medische apparatuur, een containertransport met medisch en educatief materiaal, het organiseren van een 'medische dag' in Daga (aankoop medicatie en drinkwater, transportkosten en voorzieningen artsen), de bouw en werking van de secundaire school in Daga. 
 
Wens je in ruil publiciteit? Neem met ons contact op voor de voorwaarden. 
Een welgemeende dankjewel aan iedereen die ons project steunt. 
Activiteiten in België 
-paaseitjesverkoop tijdens de vastenperiode 
-Soirée Sénégalaise in mei 
-Sora Senegal in oktober 
-Promotiestand van Sora tijdens allerlei activiteiten op verschillende locaties 

www.sorasenegal.com 
Facebook: Sora in Senegal 
Peter: Brecht Dejaegere (KAA Gent) 
 
 
 
                     
 

Afbeeldingen