Solidariteit Venezuela

'Solidariteit Venezuela' ondersteunt de inwoners van ‘la Concordia’, een armenwijk van ongeveer 8 700 inwoners in de stad Valle de la Pascua (deelstaat Guárico, Venezuela).

In deze wijk is nood aan een polyvalent gemeenschapscentrum met vergaderlokalen, een lokaal voor medische zorg, een ontmoetingsruimte, een bureel voor de promotor en bezieler van de projecten die in deze wijk werden opgestart.

Eén van de projecten is ‘Fundación la Milagrosa’ (VZW), een vereniging die zich inzet voor de integrale begeleiding van de allerarmste gezinnen en steun krijgt van Caritas Venezuela. Een lokale werkgroep coördineert de verschillende sub-projecten van ‘la Milagrosa’, bijvoorbeeld ‘Saman’. Dit initiatief zorgt voor gezinsbegeleiding, voedselhulp, aanpak van kinderondervoeding, naaicursussen, taalonderwijs voor jongeren met een drugsverleden...

Het gemeenschapscentrum moet ruimte bieden aan de verschillende activiteiten om zo de opbouw en ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschap te ondersteunen.

De werkgroep en feitelijke vereniging 'Solidariteit Venezuela' is ontstaan uit een jarenlange vriendschap met parochiepriester en bezieler Peter Gijs, die al sinds 1983 werkzaam is in Venezuela.
Onze belangrijkste doelstelling is de ondersteuning van de plaatselijke VZW ‘Fundación la Milagrosa’.

Binnen het totaalproject van de oprichting van een gemeenschapscentrum heeft de werkgroep ‘Solidariteit Venezuela’ zich vorig jaar ingezet om water- en sanitaire voorzieningen te financieren.  Deze werken werden in 2022 volledig uitgevoerd. 

Een volgende stap is het plaatsen van beveiligde ramen en deuren in het centrum en een semi-industriële keuken installeren.  Door de waterinstallatie van vorig jaar en de keuken die in 2023 geïnstalleerd wordt zal de voedselbedeling voor gezinnen en gevangenen op een meer hygiënische manier kunnen gebeuren.  Zo gaat ook de strijd tegen armoede, honger, ondervoeding en kindersterfte onverminderd verder.

Zodra het centrum is uitgebouwd kunnen de verschillende projecten verder ondersteund worden.

Solidariteit Venezuela - Vredestraat 102 - 2550 Kontich