Centrum Nyota

HUIS  VAN  HOOP  door  SOLIDARITEIT” (partage)
CENTRUM  NYOTA  - DR CONGO
Belgische Witte Pater BERNARD UGEUX

Congo – Kivustreek : sinds jaren geteisterd  door dolende benden rebellen die gewapend zijn en zich vergrijpen aan de plaatselijke bevolking , vooral aan vrouwen en meisjes …

Conflicten zonder einde  (sinds meer dan 20 jaar) . Ontmoediging bij de bevolking die radeloos telkens opnieuw moet vluchten .. eigen lapje grond en huis  dient achter te  laten…Talrijke gewapende groepen teisteren Oost-Congo. Ouders worden vermoord onder de blik van wanhopige kinderen… die weggevoerd worden naar kampen in het oerwoud en er opgeleid worden tot kindsoldaten. Meisjes en vrouwen worden misbruikt als seksslavinnen.

Sexueel geweld ! Verkrachtingen ! Vooral meisjes en vrouwen worden mishandeld en misbruikt . Ze worden sexuele slavinnen van ronddolende milities.

Bedoeling van project: Aan misbruikte en verkrachte meisjes en vrouwen  (slachtoffers van geweld) nieuwe levenshoop en menselijke waardigheid verschaffen. Ze worden geholpen en bijgestaan  om zich terug in te leven in het sociale weefsel van de samenleving . Tevens worden ze  begeleid in hun trauma’s..

HOE ? Een flinke Congolese vrouw, NOELLA KADAYI , moeder van een talrijk gezin , nam de taak over van zusters , bij de opvang en de begeleiding van de slachtoffers van sexueel geweld. Een eenvoudig centrum werd opgetrokken om ongeveer 250 misbruikte meisjes en vrouwen te helpen.

WERKMETHODE: Opvang en omkadering  van alleenstaande  meisjes en vrouwen ( weduwen en verkrachte meisjes en vrouwen). Bewustmaking van hun menselijke waardigheid – algemene menselijke vorming – alfabetisatie – koken – naai en snit – morele en spirituele vorming en begeleiding – het verlenen van microkredieten voor een nieuwe opstart in de samenleving en het verwerven van financiële autonomie –

14 animatoren en onderwijzers zijn verbonden aan het centrum en ontvangen een salaris.

Dit alles gebeurt in een levenskader dat de menselijke waardigheid respecteert en nieuw hoop geeft.

Het centrum ontvangt geen subsidies . De werking berust uitsluitend op de vrijgevigheid van weldoeners.

Sociëteit van de Missionarissen van Afrika - Charles Degrouxstraat 118 - 1040 Brussel (Etterbeek)
 
 
 

Afbeeldingen