Cases Communautaires in Senegal

Gesteund door “De vrienden van Senegal-Brugge”

  • Een “case communautaire’ is een klasje , waar in de eerste plaats onderwijs wordt gegeven aan de talrijke peuters en  kleuters in de broussedorpen in Senegal. Kleuteronderwijs wordt door de staat niet georganiseerd in de broussedorpen. Dit betekent dat sommige dorpen een voorlopig klasje organiseren in stro  om de peuters en kleuters op te vangen en voor te bereiden op het eerste leerjaar. Doch met het regenseizoen is er telkens schade en deze constructies in stro zijn niet vellig tegen slangen en schorpioenen. Vandaar dat wij als “vrienden van Senegal-Brugge” deze klasjes   ombouwen  in een  stevig stenen gebouw. Wij zorgen ook voor het schoolmeubilair, het didactisch materiaal en de ondersteuning van de leerkracht.
  • De mama’s worden eveneens betrokken bij de uitbouw van de case. Zo verzorgen ze samen de maaltijden en sommigen helpen in de klas. Het is ook de bedoeling dat er vorming wordt gegeven aan de mama’s rond hygiëne, gezonde voeding en opvoeding. De dorpsgemeenschap en de dorpsraad worden sterk betrokken bij de uitbouw van de case. Zo een case wordt dus gedragen door de dorpsgemeenschap en heeft naast de opvang van peuters en kleuters ook een bredere opvoedkundige en maatschappelijke functie.

  • Bij de uitbouw van deze “cases communautaires” werken we als “Vrienden van Senegal-Brugge” samen met onze partner ter plaatse ,namelijk  Madame Sène,  die de bezielster is van deze  cases,  en borg staat voor  een continue degelijke pedagogische werking van de cases.

Vrienden van Senegal-Brugge - Zandstraat 8 - 8200 Brugge
http://users.skynet.be/fb563220/wijzijn.html

 
 
 

Afbeeldingen