ARTEMISIA ANNUA TEGEN MALARIA EEN PROJECT VAN AGADEZ HORIZONS

ARTEMISIA ANNUA TEGEN MALARIA
EEN PROJECT VAN AGADEZ HORIZONS

Agadez Horizons is een de facto vereniging die we 4 jaar geleden hebben opgericht.

Dit hielp om de financiën te herstellen van een vrouwencoöperatie die microkredieten toekent aan hun leden.

We hadden een eerste project gelanceerd: een land volledig uitrusten zodat deze groep vrouwen ARTEMISIA ANNUA kan cultiveren. Dubbelblinde studies uitgevoerd in de DRC en in Duitsland hebben aangetoond dat deze oude Chinese plant, die voornamelijk in de vorm van kruidenthee wordt gebruikt, zowel een preventieve als genezende werking heeft tegen malaria, goedkoop is en geen bijwerkingen veroorzaakt.

Ons project bestond uit het opzetten van de tuinbouwstructuur die nodig is voor de teelt van ARTEMISIA ANNUA, waardoor vrouwen niet alleen een correcte winstgevende activiteit konden uitoefenen, maar vooral mensenlevens konden redden door de kruidentheezakjes te verdelen.

 Dankzij het opmerkelijke werk van de tuinder volgden de uitzonderlijke oogsten elkaar gedurende 2 jaar op, zodanig dat de sultan, de lokale autoriteiten en de Nigerese televisie hen kwamen aanmoedigen en een stralende documentaire uitzonden. Sindsdien wilden veel telers in de voetsporen treden van deze formidabele onderneming op het gebied van de volksgezondheid.

Voortbouwend op het succes van dit proefgewas, begonnen we aan een tweede project : we verwierven een ander land gelegen op een belangrijke watervoerende laag, het zal ook bedoeld zijn voor de teelt van artemisia, maar het wordt bovenal een OPLEIDINGSCENTRUM om toekomstige tuinders te initiëren die willen trainen in de cultuur van artemisia.
Dit land moet, net als het eerste land, worden uitgerust: het boren van een put, het plaatsen van de dompelpomp, de zonnepanelen, het irrigatienetwerk, de bouw van de droogloods, het huis van de bewaarder, de aanschaf van verpakkingsapparatuur voor kruidenthee, enz.,

De artemisia-oogsten waren overvloedig en de opmerkelijke effecten op de zieken (een genezingspercentage van meer dan 95%) wakkeren de interesse van de bevolking om deze plant te kweken aan, om nog maar te zwijgen van de aantrekkingskracht die artemisia opwekt om de afweer van het lichaam tegen Covid-19 te stimuleren (cf. studieresultaten van het Max Planck Instituut in Duitsland)

Dit trainingscentrum zal, in samenwerking met “La Maison de l'Artémisia” (een erkende Franse stichting die zich inzet voor de verspreiding van deze plant in Afrika), tuinders leren hoe ze artemisia kunnen telen volgens een strikt protocol (zaaien, kweken, oogsten en in zakken doen…) Elk dorp, elke familie zal over deze plant kunnen beschikken, tegen een minimumprijs of gratis, in de vorm van kruidenthee.

Momenteel zijn drie enthousiaste lokale spelers bij het project betrokken:
1) Een coördinator die al actief is bij de uitvoering van het eerste teeltproject. Hij zal toezicht houden op de verschillende werken om de infrastructuur te ontwikkelen die nodig is voor de werking ervan.
2) De tuinder die goed opgeleid is in de cultuur van artemisia tijdens het eerste project. Hij wordt de trainer in cultuur volgens het charter van “La Maison de l’Artémisia”.
3) De Nigerese landbouwingenieur, vertegenwoordiger van “La Maison de l'Artémisia” in Niger, die contact onderhoudt met deze Franse stichting, die zeer actief is op het Afrikaanse continent.

We lanceren nu een eerste geldoproep om ons dubbelproject uit te voeren.


Agadez Horizons - Rue Victor Horta, 16/301 - 1348 Louvain-la-Neuve