Vrienden van Jagdish – Orissa
‘Vrienden van Jagdish’ – Orissa – India
Wat vooraf ging …
In 2009 kwam dhr. Jagdish Nayak in het kader van Broederlijk Delen op inleefreis naar België. Hij logeerde een week bij ons en gedurende die week trokken we door Roeselare om allerhande organisaties en bedrijven te leren kennen. Een intense week met mooie en hartverwarmende momenten.
Na zijn verblijf bleven we de contacten onderhouden en zo trokken wijzelf in juli 2010 voor het eerst richting Paikapada. Wat wij daar troffen was een klein, verlaten dorp zonder veel toekomstperspectieven. We keerden terug en moesten iets doen … we begonnen na te denken en legden contacten met allerlei organisaties o.a. Wereldhuis om te zien wat mogelijk was. We zaten niet stil en organiseerden tal van activiteiten om financiële middelen in te zamelen. Tweejaarlijks brengen we een werkbezoek om alles van dichtbij op te volgen en de intense vriendschapsbanden verder te smeden.
2010 - 2018
Van 2010 tot 2012 werden plannen gemaakt en heel wat info en tips uitgewisseld. Bij ons verblijf in 2012 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van een gemeenschapshuis die zijn definitieve afwerking kende in november 2018. Dit gemeenschapshuis wordt gebruikt door de vrouwengroep die dagelijks naailes volgt onder de deskundige leiding van een kleermaker. De vrouwen kunnen intussen geld generen door retouches uit te voeren en zo in hun eigen levensonderhoud en zelfredzaamheid groeien.
Op zondag wordt teken- en muziekles georganiseerd en kunnen de kinderen computerles volgen in het computerlokaal dat uitgerust is met 10 computers. Ook een kleine biblio- en spelotheek is ingericht.
In 2016 kon het gemeenschapshuis en de werking rekenen op een officiële erkenning door de regering van Orissa als Centrum voor Basiseducatie.
We zijn fier en dankbaar voor wat we met velen (de vele sponsors en sympathisanten) reeds konden verwezenlijken … maar we willen het hier nog niet bij laten en hebben nog dromen…
Dromen voor de toekomst…
Tijdens ons laatste verblijf (november 2018) trokken we naar een naburig dorpje waar kinderen moeilijk de weg naar de school vinden… kinderen dienen nog steeds te helpen op de rijstvelden met de ouders of voor de kleinere broertjes of zusjes te zorgen terwijl de ouders op het veld actief zijn. Daar willen we iets aan doen … er staat nu een klein klaslokaaltje die wij van een nieuwe roofing willen voorzien. Ook een waterpomp in het dorp is niet aanwezig en zullen wij werk van maken. Ook daar zal op geregelde tijdstippen een leerkracht langsgaan om de kinderen te leren lezen en schrijven, wat essentieel is wanneer ze de stap naar de school willen maken. Drop-out is nog steeds de grote reden van deze groep kinderen … ze volgen niet onmiddellijk de kleuterschool, wanneer ze in de lagere school toekomen hebben ze heel wat leerachterstand waardoor ze zeker niet gemotiveerd zijn om de school af te werken… daar willen wij iets aan doen en de ouders motiveren om hun kinderen naar school te sturen.
Daarnaast zal er in het gemeenschapshuis plaats gecreëerd worden voor de opstart van de kinderdagverblijf met 2 kinderverzorgsters. Zij zullen in de basiseducatie voorzien voor de 3-5-jarigen waarna doorstroom naar de kleuterklas (naast het gemeenschapshuis) mogelijk moet worden. Ouders die hun kind naar de opvang kunnen brengen terwijl zijzelf op het veld actief zijn zou een meerwaarde betekenen voor de gemeenschap.
Spaarvarken
Ons spaarvarken dient jaarlijks gespijsd te worden met 7 000 euro voor de normale werking. Daarmee worden de leerkrachten (muziek, computer en tekenen) betaald. Ook voorzien wij in een loon voor de kleermaker die het naaiatelier begeleidt. We stelden in 2016 ook een manager aan om het geheel te coördineren en op te volgen. Materialen worden aangekocht voor de tekenles, muziekinstrumenten en boeken worden voorzien. Ook op geregelde tijdstippen worden nieuwe naaimachines aangekocht om het naaiatelier uit te breiden.
Voor de oprichting van het kinderdagverblijf hebben wij extra 4 500 euro nodig … daarom dat we bij jullie aankloppen. Het zou zeker en vast een meerwaarde betekenen voor onze werking en voor de ruime omgeving van Paikapada… helpen jullie mee onze droom verder waar te maken?
In november 2019 trekken we er opnieuw naar toe … Willy en Lucrèce zullen ons helaas - wegens hun leeftijd - niet langer vervoegen. We vonden wel een nieuwe reisgenoot, priester Johan Loones zal ons tijdens deze trip vergezellen en wil op deze manier kennis maken met de projecten die de missiewerking Rumbeke (waar hij actief pastoor is) zich voor inzet.
‘Vrienden van Jagdish’ – Orissa – India
Nico en Els Staessens-Delie - Kortewagenstraat 30 b, 8800 Rumbeke
els.delie@telenet.be