Box Atlas Project - Quo Vadis

Box Atlas Project    
Centre de Formation / Vormingshuis  « Quo Vadis ? »

Het gezinsondersteunend project ontwikkelt zich op het ‘ domein Quo Vadis’  gelegen op het zeer mooi plateau te Mateko, gelegen op ruim 150 km van Kikwit en ruim 800 van Kinshasa. Het behoort tot het bisdom Idiofa en ligt in de provincie Bandundu.
Door zijn geïsoleerde ligging dwz moeilijke wegen en geen communicatie via internet ontstond er een zeer beperkte evolutie voor de gezinnen. Eind vorige eeuw liep immers ook de Vlaamse missionering er ten einde. Maar de inlandse pastorie en kloostergemeenschap zijn sterk actief en steunen op het onderwijs. Men treft er de mooie kerk aan, het secundair hospitaal, een lyceum en enkele schoolgebouwen. In het centrum van het plateau wonen vele grote gezinnen.
Na het privaat bezoek in de jaren ‘80 boeide ons de evolutie voor later. 
Begin nieuwe eeuw werden de contacten versterkt door de communicatie met 
Pater Leon De Visscher, oblaat werkzaam aldaar in missieposten vh bisdom.

In 2004 werd de Belgische vzw “Quo Vadis?” opgericht. In 2014 echter werden de doelstellingen sterker gericht op de gezinsondersteuning en kwam centraal te staan :  “ het project “Box Atlas”.
De pedagogische evolutie in het dagelijks draagvlak van het gezin verdient prioriteit en wordt nu in het vormingscentrum centraal behartigd.
Dit eist meerdere jaren inspanning van het centrale team zowel op materieel gebied -zoals o.a. verzendingen met didactische benodigdheden- als op informatief én financieel vlak.
De bedoeling is reeds in de voorschoolse periode kinderen mét de mamans in kleine groepjes te helpen in de opvoeding door vormingssessies. Zo kan het lokale team samen hun toekomst voorbereiden.

Deze werkwijze zet- zéér belangrijk- de lokale teamwerking in het vizier. Zo voorkomen we de te sterke inmenging van blanke cultuur maar voorkomen we ook het wegglijden naar de huidige Congolese straatkinderen. Momenteel is er nog veel inzet nodig maar onze kleine vzw laat dit niet los.

Quo Vadis -  Cruceweghe  7 - 8490 Varsenare

Afbeeldingen