ARED Congo

Visserij project voor ARED in Congo

Ared: Association pour la Réhabilitation de l’Enfance en Détresse  (Vereniging voor de revalidatie van kinderen in nood)

Ong ARED werd in Congo gesticht in 1999 door Zuster Julienne Koho in samenwerking met een groep vrijwillige moeders die zich ontfermden over kwetsbare kinderen in de arme wijken van Masina (groot Kinshasa) , genoemd “les abattoirs”.

Deze instelling had als doel om de niet schoolgaande kinderen, arme alleenstaande moeders, behekste kinderen, oorlogsvluchtelingen, verlaten en arme ouderlingen en weduwen samen te brengen en te begeleiden, ter verzorgen, op te leiden en waarden bij te brengen.

Om deze instelling in leven te houden bewerkten Zuster Julienne, samen met vrijwilligers de akkers gelegen op het plateau van Bapateke.

Enige jaren later stond Zuster Julienne er alleen voor om de instelling te leiden nadat de vrijwillige medewerkers hun huizen ontvlucht waren door de overstroming van de rivier Ndjili.

Zuster Julienne heeft zich naderhand in Limete (Kinshasa) gevestigd om er ook voor kwetsbare kinderen te zorgen.

In haar drijfveer om voor kinderen te zorgen en haar zoektocht voor logistieke en financiële middelen  heeft het oliebedrijf Perenco voor haar een weeshuis gebouwd in het vissersdorp Nsiamfuma, gelegen op een half uur rijden van Muanda. Muanda is een stad gelegen aan de monding van de Congostroom met 85.000 inwoners. 

Ong ARED heeft gedurende 12 jaar zorg gedragen voor meer dan 150 kansarme kinderen.

In 2011 werd de vzw ARED CONGO opgericht in België om de ong in Congo te ondersteunen in zijn doelstellingen om weeskinderen, verwaarloosde kinderen, tienermoeders een betere toekomst te garanderen.  Meerdere projecten werden opgezet en uitgewerkt om deze doelstellingen te bereiken. Reeds 1/3 van de projecten werd gerealiseerd, waaronder het aanleggen van een moestuin, houden van kleine varkensfokkerij, metsen van bakoven zodat het weeshuis zelf in zijn dagelijkse benodigdheden kan voorzien. De Belgisch vzw heeft onder ander ook een Mitsubishi jeep geschonken om de kinderen naar school te brengen .

Een volgende doelstelling is om de opgroeiende kinderen een toekomst te bieden in de maatschappij door hen onder ander een beroep aan te leren en hen daarin ook financieel te steunen. Zo is het visserijproject ontstaan met het spreekwoord in gedachte:

“Geef een man een vis en je geeft hem een dag eten, leert een man vissen en je geeft hem een leven lang te eten”.

Het visserijproject is reeds gestart. Met de hulp van vissers leren de adolescenten vissen, werd een kano gebouwd en visnetten gemaakt.  Een nieuwe buitenboord motor zal eerstdaags geleverd worden.  Om het visserijproject verder te ontwikkelen dienen nog kano’s, motoren, materiaal om visnetten te maken aangekocht te worden.  Er zijn ook plannen om een koelruimte te bouwen, zonnepanelen aan te schaffen.  Hopelijk zal dit visserijproject andere projecten kunnen financieren.

ARED Congo - Bakboord 51, bus 1.1 - 8301 Knokke Heist